به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، محمد علی بزرگمهر ظهر امروز در جمع خبرنگاران گفت: مسجد جامع سرایان دارای یک ایوان به ارتفاع 13 متر، دو شبستان در مجاورت ایوان و محراب زیبایی است که به وسیله گچبری با سوره فاتحه تزئین شده و داخل محراب در قسمت طاق آن بوسیله مقرنس های زیبا تزئین شده است.
به گفته وی در بالای محراب و در سقف ایوان مقرنس های بسیار پرکار به چشم می خورد که چهره ایوان را به گونه ای دلپذیر و زیبا کرده است و در نمای بیرونی ایوان، تزئینات آجری خفته راسته مشاهده می شود.
ناظر مرمت تزئینات معماری سازمان میراث فرهنگی خراسان جنوبی افزود: محراب مسجد واقع در انتهای ایوان اصلی و با تزئینات زیبای گچبری و مقرنس های داخل نیم گنبدی محراب از نشانه های هنر صفوی می باشد.
وی وجود خط نستعلیق، گل و برگهای اسلیمی با اسپرهای پیچان، و نیز مقرنس ها و قطاربندی های بی نظیر را شاهدی دیگر بر ایجاد این اثر در دوران صفوی عنوان نمود
وی گفت: تزئینات محراب به شیوه کشته بری با استفاده از گچ سفید بر روی زمینه گچ خاکی رنگ اجرا شده و به چند بخش تقسیم می شوند که مهمترین بخش، کتیبه سوره مبارکه حمد می باشد که در خارجی ترین قاب محراب دوبار تکرار شده است.
به گفته وی در پای لنگه های مقرنس یک ردیف قطار مقرنس نه چندان برجسته کار شده است علاوه بر آن یک تزئین فتیله ای لبه طاق محراب را آرسته است که نقوش لانه زنبوری و گلدانی دارد.
بزرگمهر گفت: مهمترین عارضه وارده بر تزئینات محراب رنگ سفیدی است که روی تمامی قسمت های آن را پوشانده بود و قسمت قابل توجهی از کتیبه بویژه در جانب چپ محراب به شیوه غیر اصولی دوباره سازی شده بود که بر اثر رانش های احتمالی سازه بنا بوده است.
وی ادامه داد: جهت مرمت تزئینات این محراب از دو نفر کارشناس و یک نفر کارشناس ارشد مرمت آثار تاریخی دعوت به همکاری شد و کار مرمت آن از مرداد ماه تا مهر ماه سال جاری ادامه یافت.
بزرگمهر تصریح کرد: مرمت محراب از نظر مبانی نظری مرمت با توجه به اینکه تقریباً قرینه تمامی تزئینات وجود دارد، بر مبنای شیوه بازسازی تاریخی انجام شده است.
نظر شما